Poikilos

Vivre, c’est fabriquer du passé

Mjetet e komunikimit izolojnë

Classé dans : FLETE TE GRISURA — 16 mars, 2009 @ 11:13

Mjetet e komunikimit izolojnë dans FLETE TE GRISURA voutchAfirmimi sipas së cilit mjetet e komunikimit janë burim izolimi nuk vlen vetëm për fushën intelektuale. Jo vetëm fjala e gënjeshtërt e spikerit të radios le gjurmë në trurin e njerzëve dhe i pengon ata të flasin mes tyre, jo vetëm reklama e Pepsi-Cola-s mbulon informacionet që kanë lidhje me shkatërrimin e kontinenteve mbarë, jo vetëm shembulli i heroit të kinemasë vjen e ndërhyn si një fantazëm kur adoleshentët përqafohen apo kur të rriturit bëjnë një shkelje kurore. Progresi i ndan njerzit. Biletaria e vogël pranë stacioneve të trenit apo zyrat e postës e lejonin nënpunësin që të bisedonte apo të bënte shaka me kolegun e tij dhe të ndante me atë sekretet e thjeshta të zanatit ; të ndarat prej xhami në zyrat moderne, sallat e stërmëdhaja ku punojnë një numër i pafund punonjësish që publiku apo padronët mund t’i survejojnë lehtësisht nuk lejojnë më bashkëbisedimet private, as dashuriçkat. Madje vetë në administrata taksapaguesi është i garantuar që nënpunësit nuk e shkojnë kohën kot. Ata janë të izoluar në kolektivizëm. Por mjetet e komunikimit izolojnë gjithashtu njerzit fizikisht. Automobilët kanë zëvëndësuar hekurudhat. Vetura private redukton mundësitë për t’u takuar përgjatë një udhëtimi. Njerzit udhëtojnë mbi rrota, komplet të izoluar nga njëri-tjetri. Përkundrazi, bashkëbisedimet nuk ndryshojnë nga një veture në tjetrën ; bashkëbisedimi i çdo celule familjare është i komanduar nga interesat praktike. Po ashtu si çdo familje i kushton një përqindje të të ardhurave të saj për banimin, kinema, cigare siç e përshkruajnë më saktësi statistikat, po aq subjektet e bashkëbisedimit variojnë me tipin e veturave. Kur udhëtarët takohen të dielën në restorante ku menutë dhe dhomat janë komplet identike me gjithë kategoritë e ndryshme të çmimeve, vizitorët kuptojnë që bashkë me izolimin në rritje në të cilin jetojnë, ata përngjajnë të gjithë përherë e më shumë. Komunikimet vendosin uniformitetin përmes njerzëve duke i izoluar ato.

Theodor W. Adorno, Dialektika e arsyes (1947)
Përktheu Ylli Demneri
 

Pas de commentaire »

Pas encore de commentaire.

Flux RSS des commentaires de cet article.

Laisser un commentaire

 

Mariage Ingrid et Florent |
ANIMATION (CHATEAU GONFLABLE ) |
BIENVENUE dans mon Univers ... |
Unblog.fr | Créer un blog | Annuaire | Signaler un abus | Moi, Lilith
| venez chez zabuzobe ça peu ...
| Cours en ligne Infocom