Poikilos

Vivre, c’est fabriquer du passé

Shkrimtari

Classé dans : LIBRI — 8 juin, 2011 @ 10:59

 

Shkrimtari dans LIBRI Antoine-Wiertz-Lexuesja

Lexuesja e romanit, Antoine Wiertz

 

Shkrimtari

Ajo i ka lexuar të gjithë librat e tij, e njeh nëpërmjet librave. Është një burrë për të cilin thuhet – dhe ai vetë e thotë – “se pëlqen gratë” : formulë magjike ku mund të prehesh një moment (është gjithmonë e këndshme për një grua të lexojë një shkrimtar që e do, duke lexuar ajo ka përshtypjen se ai mendon për të). Ajo e dëshiron, do t’i pëlqente që ta takonte; kur e lexon, ka tmerrësisht dëshirë të bëjë dashuri me atë, vetë ai kthehet në personazh,  egziston, jeton, fletët dhe boja nuk krijojnë asnjë pengesë. Sigurisht ajo çuditet që fjalët mund të ngjallin dëshirën për të bërë dashuri, por kështu qënka : qan kur Zhan Valzhani shtrin mbi shtratin e tij rrobat e vogla të Kozetës, qesh kur doktori i Fjalorit mjeksor i ka të gjitha sëmundjet përveç hidrartrozës së shërbëtores, dhe kur shkrimtari vështron gratë që kalojnë në rrugë, ajo ka dëshirë të bëjë dashuri me të. Që fjalët ngjallin emocione të fuqishme, ndjenja si dhëmshuria dhe mëshira, (dhe kjo s’është pak) ; por që ato të arrijnë të prekin trupin, fundin e barkut, të na çojnë në ngashërime, qeshje, dëshira, – e pra, duhet ta jetosh që ta besosh.

Camille Laurens, “Dans ces bras-là”

 

Përktheu YD

Pas de commentaire »

Pas encore de commentaire.

Flux RSS des commentaires de cet article.

Laisser un commentaire

 

Mariage Ingrid et Florent |
ANIMATION (CHATEAU GONFLABLE ) |
BIENVENUE dans mon Univers ... |
Unblog.fr | Créer un blog | Annuaire | Signaler un abus | Moi, Lilith
| venez chez zabuzobe ça peu ...
| Cours en ligne Infocom