Poikilos

Vivre, c’est fabriquer du passé

Archive pour la catégorie 'ARTET PLASTIKE'

Skulpturë – Themeluesit e shekullit të XX

Posté : 4 novembre, 2009 @ 2:46 dans ARTET PLASTIKE | Pas de commentaires »

Matisse fragmentizon format në 1907 (Dy vajzat) ; Picasso, modelon me anë të planeve të mbrendëshme e të jashtëme, duke shkatërruar sipërfaqen (Busti i Fernande) ; Brancusi thjeshtëzon në maksimum (Lutja). Të dy në 1909. Të gjithë e reduktojnë imazhin në shenjë (signe). Balzaku i Rodin-it i paraprin në disa aspekte. Brancusi dhe Rodin-i zotërojnë “shkencën e planeve” : kombinimet më të mira të skulptorëve që nga Antikiteti, ndërsa Matisse e Picasso tregohen më të nxituar, janë piktorë.

matisse.jpg

Matisse, Dy vajzat (1907)

fernandepicasso.jpg

Picasso, Fernande (1909)

lutjabranu.jpg

Brancusi, Lutja (1909)

balzak.jpg

Rodin, Balzac (1898)

 

Kontakt : 

 

Votre nom : (oblig.)
Votre email : (oblig.)
Site Web :
Sujet :
Message : (oblig.)
Vous mettre en copie (CC)
 

Van Gogh – Dhoma në Arles

Posté : 10 juillet, 2009 @ 8:01 dans ARTET PLASTIKE | Pas de commentaires »

letervangog.jpg

(…) kisha një ide të re në kokë, ja dhe skica… Kësaj here është thjesht dhoma ime e gjumit. Vetëm se, këtu, ngjyra duhet ta bëjë punën duke i dhënë me anë të thjeshtësisë së saj një stil më të madh gjërave, të sugjerojë pushimin apo gjumin në përgjithësi. Së fundi, duhet që tablloja të qetësojë kokën apo më saktë imagjinatën.
Muret janë në violet të zbehtë. Dyshemeja është me pllaka të kuqe. Druri i krevatit dhe karriket në ngjyre gjalpi të freskët, çarçafët dhe nënkreset në të gjelbër limoni shumë të çelur. Mbulesa, e kuqe e ndezur. Dritaret të gjelbërta. Tavolina e tualetit ngjyrë portokalli, legeni blu. Portat lejla.
Kjo është e gjitha – asgjë në këtë dhomë me kanate të mbyllura.
Masa e mobiljeve duhet që të shpreh gjithashtu pushimin solid. Portretet mbi mur, një pasqyrë, një picetë dhe disa plaçka. Korniza – ngaqë nuk ka të bardhë në tabllo – do të jetë e bardhë.
Kjo për t’u hakmarrë ndaj pushimit të forcuar që isha i detyruar të bëja. Do të punoj akoma dhe nesër gjithë ditën, por ti e sheh që konceptimi është i thjeshtë. Hijet dhe gjysëm-hijet janë fshirë, të ngjyrosura me tone të shtrira e të freskëta si të letrave me ngjyra (…)

Van Gogh, Lettres à Théo (Përktheu YD)

dhomanarles.jpg

 

 

Nostalgjia e humbjes

Nga Alket Çani (Gazeta Panorama, 9 tetor 2011)

Van Gogh - Dhoma në Arles dans ARTET PLASTIKE Lbri-Me-kujtohet-300x249Nëse ka një libër, në letërsinë shqipe, që ka fotografuar në mënyrën më të përimët e të kulluar portretin e vërtetë të një epoke, ky është padyshim libri « Më kujtohet » i Ylli Demnerit. I ngjan ai më tepër një albumi fotografik që nuk flet me gjuhën e imazhit, por të fjalëve. Janë çaste të fiksuara nga kujtesa, në mënyrë të natyrshme, pa rend kronologjik, në formë fragmentesh. Këto fragmente, që në pamje të parë duken si pa lidhje me njëri-tjetrin, formojnë, në të vërtetë, një unitet të brendshëm mjaft koherent, duke e bërë “Më kujtohet” një libër të pazakontë dhe krejt të veçantë në letërsinë shqipe të deritanishme.

Në parathënien e librit, autori thotë, ndër të tjera, se ideja për këtë libër i ka ardhur në mendje pasi ka lexuar librin Je me souviens (Më kujtohet) të autorit francez Georges Perec. Nga ana e tij, edhe Perec për librin e vet u frymëzua nga një tjetër libër me të njëjtin titull, por kësaj here në anglisht, I remember, i piktorit amerikan Joe Brainard. Të dy këta autorë, që do mund t’i cilësonim si pararendësit e Demnerit, kanë shkruar kujtimet e jetës së tyre në vendin te tyre. « Ky shënim i vogël i Perec-ut, vazhdon Demneri, ma hoqi kompleksin e kopjuesit. Jo vetëm kaq, por kjo mënyrë të kujtuari e së kaluarës kolektive më shpëtoi nga autobiografia e mirëfilltë — që në rastin tim nuk do të kishte ndonjë interes -, dhe njëkohësisht më shmangu nga dëshira për të krijuar një portret simpatik për veten, siç ndodh në librat me kujtime« .

Pra, kemi të bëjmë me një vepër sa personale aq edhe të depersonalizuar, e madje të çinteresuar, karakteristikë kjo që është ndoshta nga më të rëndësishmet për suksesin e librit. Ashtu sikundër një nga vlerat e tij më të çmuara është padyshim fakti që kemi të bëjmë me një libër të hapur, në kuptimin që gjithkush mund të shtojë, sipas këtij modeli, kujtimet e tij, e, për rrjedhojë, kujtimet e përbashkëta të një epoke.

***

Të gjithë ata që kanë kaluar një pjesë të jetës së tyre, ose të paktën fëmijërinë, përpara viteve nëntëdhjetë tek ne, nuk mund ta lexojnë këtë libër pa gjetur atje vetveten, fëmijërinë dhe rininë, ngjyrat dhe ngjarjet, gjestet dhe aromat, historitë dhe humorin, gjuhën dhe objektet e kohës, shkurt, jetën tonë të kaluar, të përbashkët e pothuajse të njëtrajtshme, e cila tashmë ka humbur, por nuk është harruar. Libri i Demnerit na ndihmon ta rikujtojmë atë, përpara se t’ia zerë vendin një tjetër epokë e mëpasme, si, fjala vjen, kjo e sotmja, me tiparet dhe njëtrajtshmërinë e saj.

Shoqëria e çdo epoke, e kufizuar në kohë dhe hapësirë, krijon mënyrat e saj të jetesës, normat dhe zakonet, shijet dhe idealet, gjykimet dhe qëndrimet, shkurt, një konceptim të caktuar të botës, të cilin e manifeston nëpërmjet produktesh. Në njëfarë kuptimi, njerëzit bëhen viktimat e asaj që prodhojnë vetë. Çfarëdolloj aspekti që të ketë, ideologjik, industrial, utopik, virtual, vjen një çast kur ky produkt ushtron tiraninë e vet të pashmangshme mbi shoqërinë që e ka prodhuar. Kur kjo tirani mbërrin në pikën e saj kulmore, njerëzit nisin përpjekjet për të shpëtuar prej saj. Është koha kur ata ngrejnë pikëpyetje dhe vënë në dyshim gjëra. Por jo për shumë kohë. Sepse është shumë e vështirë e pothuajse e pamundur të mos prodhosh, e të mos prodhosh gjithnjë e më tepër. Produkte të reja — tirani e re. Kjo ndërkohë midis dy tiranish është periudha më e bukur në jetën e një shoqërie. Është një formë e thellë e revoltës së saj.

Është, pak a shumë, kjo situatë që përshkruan si në mënyrë të pavetëdijshme libri « Më kujtohet ». Këto kujtime, ose më saktë fragmente kujtimesh, — sepse të duken si episodet e mbetura nga një tërësi, pjesa thelbësore e së cilës ka humbur – ringjallin pikërisht humbjen e asaj ndërkohe dhe kjo humbje shkakton nostalgji. Nga kjo pikëpamje, tekstet e këtij libri ngjajnë si haiku. Ose si fotografi. Tipari themelor i tyre është ngulitja e një çasti ikanak, të pakthyeshëm, e diçkaje që është e destinuar të humbasë njëherë e përgjithmonë. (« Më kujtohet një qershi e lulëzuar. E vetme. Në një fushë të vogël mbuluar me bar të lartë. »)

***

Duke folur për Mallarmé-në, Paul Valéry thoshte se kur distancohesh nga bota, vihesh në kushtet e të kuptuarit të botës. Në këtë kontekst, autori i librit « Më kujtohet » e ka marrë tashmë largësinë e duhur që nostalgjinë e viseve fizike dhe shpirtërore të fëmijërisë ta shndërrojë në një fakt estetik. Ai ka shkruar një libër të mrekullueshëm, fryt i një vëzhgimi të hollë, i një sondimi të thellë të kujtesës dhe i një pritjeje të gjatë. Dhe ka pikturuar, si peizazhistët e Linjdes së Largët, lidhjen dinamike që krijohet midis njerëzve të një epoke dhe universit të tyre.   

 Në shekullin XVI, poeti japonez Satomura Shoha kërkonte një penel, që të mund të pikturonte lulet e kumbullës, bashkë me aromën e tyre. Na duket se me këtë libër, Ylli Demneri e ka gjetur penelin. Ky libër është i të gjithëve. Ne të gjithë jemi ky libër.

Paris, tetor 2011

Librin  Më kujtohet mund ta gjeni në Tiranë :

Në librarinë Adrion (Pallati i Kulturës), në librarinë E për7shme, rruga Jul Variboba, si dhe në librarinë  numër 77 në rrugën Fortuzi.

 

Nu provençal, Willy Ronis

Posté : 3 juin, 2009 @ 5:56 dans ARTET PLASTIKE | Pas de commentaires »

nudoronis.gif

Ishte verë e vitit 1948. Bashkë më gruan, kishim blerë një shtëpi të rrënuar në Gordes për të kaluar pushimet. Kushtet ishin minimale. Elektricitet nuk kishte, për të mbushur ujë shkonim te burimi.

Po sajoja diçka nën pullaz dhe më mungonte një lloj tryele që ndodhej në katin e parë. Zbres shkallët prej guri që përshkojnë dhomën tonë në katin e dytë.
E sapozgjuar nga gjumi i drekës, Marie-Anne po freskohej me ujin e legenit.
Thërras : “Rri ashtu siç je”. Rolleiflex-i im ishte mbi një karrike, aty pranë. Ngjis tre shkallë dhe bëj katër fotografi, me duart gjithë allçi. Zgjedh të dytën.
E gjitha kjo nuk zgjati veçse dy minuta.
Është fotografia ime fétiche, e botuar vazhdimisht që nga ajo kohë, këtu (në Francë) dhe gjithkund.
Mrekullia egziston. Unë e kam takuar.

Willy Ronis, Nues

Përktheu Y.D.

12
 

Mariage Ingrid et Florent |
ANIMATION (CHATEAU GONFLABLE ) |
BIENVENUE dans mon Univers ... |
Unblog.fr | Créer un blog | Annuaire | Signaler un abus | Moi, Lilith
| venez chez zabuzobe ça peu ...
| Cours en ligne Infocom